Przepis na przepyszny makaron bez grama mięsa. Lekki sos robi się z samych warzyw

Dodano:
Makaron z bakłażanem i pomidorami Źródło: Shutterstock / Ostranitsa Stanislav
Jeśli nie lubicie lub nie chcecie jeść mięsa i tak możecie cieszyć się smakiem pysznych dań na bazie makaronu. Oto jeden z przepisów do wykorzystania. Ten sos wychodzi nadzwyczaj smaczny i pożywny, a bazuje na kilku warzywach.

Sos do makaronu można przygotować z różnych składników. Ich wybór zależy od naszych upodobań smakowych i dostępności. Niektóre sosy zawdzięczają swój smak wędzonemu boczkowi czy mielonemu mięsu, ale wiele z nich nie zawiera grama mięsa. Dziś właśnie taka jarska wersja makaronu z sosem. Do jego przygotowania potrzebujecie w zasadzie samych warzyw.

Jakie warzywa są dobre na sos do makaronu?

Jeśli chcecie przygotować warzywny sos do makaronu, możecie postawić na pomidory, bakłażan, cukinię, paprykę czy brokuł. Dodatkami podnoszącymi smak tego sosu będą też cebula i czosnek. Gdy zaś chcecie sprawić, że sos stanie się bardziej wyrazisty, sięgnijcie po oliwki czy kapary. Warzywa po podsmażeniu na oliwie i podduszeniu, uwolnią dużo smaku i aromatu i zamienią się w przepyszny sos do makaronu.

Jak zrobić makaron z sosem caponata?

Caponata to tradycyjne danie sycylijskie. Przygotowuje się je z: bakłażana, pomidorów, oliwek i kaparów. Można je jeść z pieczywem, podawać do mięs czy ryb, a także jako sos do makaronu. Przygotujcie taki makaron raz, a z pewnością zachwycicie się jego smakiem. Warzywa trzeba tylko podsmażyć, a potem poddusić i doprawić.

Przepis: Makaron z sosem caponata

Szybki makaron obiadowy z sosem z bakłażana, pomidorów, oliwek i kaparów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu np. penne, spaghetti
  • 2 nieduże bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3-4 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • starty parmezan do posypania
  • zielenina do posypania

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywBakłażany umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Oprósz solą, odstaw na 10 minut, aby puścił sok. Osusz go ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Oliwki osącz, pokrój w plasterki lub w kostkę.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i podsmaż bakłażana na złoty kolor, odłóż go na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, oliwki, kapary, ocet winny i cukier, wymieszaj. Dodaj usmażonego bakłażana i duś na małym ogniu 10-15 minut. Dopraw do smaku.
  3. Podawanie daniaGdy sos będzie już niemal gotowy, w dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, wsyp makaron i gotuj go według zaleceń na opakowaniu. Makaron odcedź, dodaj do sosu, wymieszaj i podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i posiekaną zieleniną.

Jak podawać makaron z sosem caponata?

Makaron z sosem caponata wystarczy posypać startym parmezanem. Można go też wzbogacić zieleniną, np. posiekaną natką pietruszki czy listkami bazylii. Jeśli zaś chcecie przełamać nieco teksturę tej potrawy, posypcie ją orzeszkami piniowymi. Będą przyjemnie chrupać i wzbogacą danie w charakterystyczny, przyjemny smak.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...